Home

Boot

Bemanning

Reisverslag

Reisplan

Voorbereiding

Links

Contact

 

     
 

 

Werk in uitvoering op de werf

 

Bijna niet te vinden; Kilometers van de haven. Nergens een grote portaalkraan.
De werf waar de Ovni's worden gebouwd ademt in alles de sfeer van een middelgrote bedrijf dat net zo goed aluminium raamprofielen zou kunnen maken of een groothandel zou kunnen zijn in keukens en badkamers. Pas bij binnenkomst in de hallen krijg je de geur van houtverwerking, vers schilderwerk en het geluid van de metaalbewerking mee.
Tijdens de bouw brengen we een groot aantal dagen door op de werf om het bouwproces van onze boot op de voet te volgen.
Doordat wekelijks een Ovni in aanbouw wordt genomen en de boten doorgaans een maand of 3 ß 4 op de werf door de verschillende bouwprocessen worden gehaald, krijgen we bij ons bezoeken een goed beeld van de verschillende bouwstadia.
Als we op de werf rondlopen zijn het vooral de types 385 en 435 die in aanbouw zijn.

 
Het indelingsplan van de 435 is flexibel in te vullen.
Onderstaand het indelingsplan van onze Ovni.

Snijden & Lassen
Een geluidsgolf van metaalbewerking komt ons tegemoet bij het binnen gaan van de metaalhal. Hier zagen, boren, snijden en lassen de metaalspecialisten in twee tot drie weken een volledige romp in elkaar. Romp-, dek/kajuitdak en kuipdelen worden los van elkaar geconstrueerd en in de laatste week aan elkaar gelast. Buiten ligt een rompschaal van een 435 in de regen te wachten op de volgende assemblage handelingen. Binnen wordt het omgekeerde spantenplan voor de volgende "38" of "43" al weer in elkaar gezet. Op de foto's vallen we weg in de omvang van de nog zo lege huls van onze boot.
Navraag leert dat men zo snel en toch kwalitatief hoogstaand kan bouwen doordat er 6 dagen per week met twee ploegen wordt gewerkt in de verschillende afdelingen van de werf.

Aan een volledig afgelaste romp is te zien dat de verhoudingen alweer een stuk compacter lijken op het moment dat alle metaalassemblage achter de rug is. Zo'n dek glimt je dan tegemoet.

Schilderen, plamuren en isoleren
Na het laswerk gaat de romp naar de schilder- en spuithal. Hier wordt ook de eventuele rompisolatie aangebracht.
Is de boot geschilderd en ge´soleerd dan wordt ze naar de afbouwhal gebracht waar de boot zo'n 6 tot 7 weken blijft staan.
De eerste stap is dan het trekken van alle aan- en afvoerbuizen voor warm en koud water, afval- en toiletwater en voor diesel en gas. Ook worden de de honderden meters bedrading voor apparatuur en de 12v, 220v en de eventuele 24 voltinstallatie getrokken. Al met al een onoverzichtelijke brei van bundels en kastjes en gekleurde buizen komt ons tegemoet.
Rondlopend in de afbouwhal blijkt dat men parallel aan het metaalbouwproces al start met het buiten de boot construeren van de interieurdelen. Per boot die in aanbouw is, worden de meubels en interieurdelen al gemaakt en klaargezet voor de inbouw. Met enige moeite slagen we erin een keukenblok te assembleren. Links en rechts zijn ook nog andere interieurdelen herkenbaar. Lang niet alle stukken kunnen we echt plaatsen. Pas als we een aantal weken later de stukken op de boot tegen komen vallen ook bij ons de stukjes weer op hun plaats.

Interieurmontage
Eind november is men ook op onze boot al weer verder met de plaatsing van de meubel- en interieurdelen. Afgezien van een grote hoeveelheid lijstwerk en plafondplaten is het grootste gedeelte van het timmerwerk bij ons bezoek dan al weer achter de rug. Het herkenbare en lichte Ovni-interieur krijgt z'n gezicht.

Verbazingwekkend hoe gedisciplineerd je met acht man op verschillende plekken in een boot aan het werk kunt zijn. De elektricien staat in de opbergruimte van het kaartentafelbankje voorover gebogen bij het schakelpaneel om alle draadjes netjes aan te sluiten, een ander boort gaten in de dieseltanks om de vlotters te kunnen plaatsen, een derde is bezig om in de douche/toilet ruimte de toilet te plaatsen, terwijl een vierde persoon de luikjes bovenop en in de zwaardkast losschroeft om deze te vervangen door perspex exemplaren zodat je van buiten kunt zien of er rommel tussen het zwaardmechaniek zit. Op het dek zijn ze druk bezig met het plaatsen van de luiken en in de voorbak zijn 2 man bezig met een boegschroef. Op een bouwsteiger is nummer 8 druk bezig met het poetsen en vetvrij maken van de romp om even later de grijze en blauwe striping op de romp aan te kunnen brengen. Tot slot plakt hij met de hand van de meester "Ovni 435" op de punt.

Transport
Een paar dagen na ons laatste "controle"bezoek verlaat ook onze boot de werf en gaat op transport.En het eindresultaat mag er, na wat omzwervingen op de Franse en Belgische wegen, best zijn!

private2

Op deze pagina rust auteursrecht; gebruik van delen alleen na toestemming van de auteur.