Home

Boot

Bemanning

Reisverslag

Reisplan

Voorbereiding

Links

Contact

 

 

     
 

 

 

11 jaar zeilen met de Ovni;

Wat ging er stuk?

 

 

 

Slijtage is niet te vermijden.

Een boot die intensief gebruikt wordt, slijt; zeker onder invloed van veel UV licht en zout water. Eigenlijk willen we het daar niet over hebben, hoe lastig dat ook is, het hoort er gewoon bij. Een paar zaken steken er voor ons wat uit; hoewel het eigenlijk ook slijtage blijft, we noemen het toch.

Romp
Over de Ovni niets dan goeds. Toch springen er een paar zaken uit. Vanaf het begin is het verfwerk van het "witte" bovenwaterschip kwetsbaar. Natuurlijk is schilderwerk op aluminium een probleem; ons schilderwerk lijkt wel erg vlot los te laten. Een jaarlijks aandachtspunt, het bijwerken van het bovenwaterverfwerk. De noodgedwongen schilderbeurt van het bovenwaterschip, in 2013/2014 heeft de klok gelukkig weer 10 jaar terug gezet.

Door het regelmatig schoonpoetsen van de romp en het vaak maanden schuren van stootwillen als de boot een periode stil ligt is her en der de epoxycoating van het kale aluminium verdwenen. Er is, de epoxycoating is inmiddels een verboden verfmiddel, een ander middel beschikbaar; een blanke Tectyl. Zodra we die kunnen aanschaffen (niet overal te verkrijgen, importbeperkingen) zetten we die erop.

Roer,Zwaard en besturing Na al die mijlen zijn de cylinders van roer en zwaard en de pomp waar mee ze te bedienen zijn toe aan een service beurt. Het vervangen van de onderdelen van de pomp gaat redelijk, wel is er een verschil in onderdelen in de service set en in de onderdelen die ik in de pomp moet vervangen.

De hydraulische stuurunit blijkt na 30.000 mijl defect. In een van de twee kleppen die de uitvoer van de hydrauliekolie op de pomp regelen blijkt een heel klein stukje metaal -stukje van een veertje dat een kogeltje op z'n plaats moet houden- de klep "open" te houden. Nadat dit vervangen was werkte alles weer prima tot een van de hydrauliek slangen ging lekken, doorgeschavield. Hierna ontstond een regen in de drup situatie, nieuwe hydrauliekslang> wat vuil mee in het systeem> blokkering van de solenoid etc. De enige oplossing is het systeem volledig opnieuw spoelen zodat alle vuil verwijderd wordt. Bij het servicen van de hydraulische cylinder nj 2012/vj 2013, is dit schoonspoelen worden opgepakt.

Na enige tijd varen (vele duizenden mijlen) gaat het roer een "booink"geluid produceren. Dit wordt veroorzaakt door het boven en onderlager; het bovenlager hebben we nu twee keer vervangen.

Mast, zeilen en tuigage
Tot drie keer toe hebben we een stuk van een van de kappen van de zalinguiteinden afgebroken; vermoedelijk een gevolg van verzwakking door de UV en het slaan van een voorzeil. De kappen zijn betrekkelijk eenvoudig te vervangen.

In een combinatie van neerhaler en giekrem lijken we met enige regelmaat een of meer popnagels in de giek/giekuiteinde-lummelbeslag te breken en te verliezen. Een nieuw monelnagel is snel gezet, vraagt wel een extra grote =pomp popnageltang.

Regelmatig controleren we onze splitpennen. Helaas is bij een grote golf in de kluiver kort na Papua Nieuw Guinea toch de splitpen met de clevispin op het voordekbeslag verdwenen. Als gevolg hiervan hing de kluiverroller kompleet los en moest met veel geweld in het holst van de nacht binnen gehaald worden. Veertien dagen later bij het terugzetten van de rolinstallatie bleken de profielen inmiddels zodanig verbogen dat vervanging nodig is. Vroegst mogelijke moment hiervoor was, voorjaar 2013.

Motor
Al vrij snel hebben we last van een lekkende keerring in de zeewater koelpomp. Kort daarna helpt als het weer gebeurt zelfs het wederom vervangen van de keerring niet meer. Ik vervang de koelwaterpomp. Na ca 750 draaiuren gebeurt het zelfde weer en  plaats de door mij gereviseerde koelwaterpomp terug. Sindsdien heeft het probleem zich niet meer voorgedaan en zijn we ca 2000 draaiuren verder.

De verleiding is groot; een goedkoper olie of brandstoffilter te kopen. Wij hebben het ook gedaan. Een kleine olie lekkage onder de niet precies passende o-ring bleef ongemerkt tot na een paar uur de hele olievoorraad was verdwenen. Ze zijn weer te koop de nog resterende goedkope filters; ik gebruik ze niet meer.

Al in Nieuw Zeeland begon de keerkoppeling kuren te vertonen. Anderhalf jaar later -inmiddels liggen we in Turkije- is het genoeg en laten we hem volledig reviseren.

Generator
Als bron van bijna onuitputtelijke energie gebruiken we de generator intensief. Misschien is het juist daarom dat we er toch redelijk wat klachten bij hebben moeten verhelpen. Eerste, enige en meteen ook levensbeeindigende klacht was een niet te herstellen lekkage in de koelwaterwikkeling om de dynamo. De generator was meteen total loss en moest worden vervangen; iets dat de leverancier na wat heen en weer bellen keurig heeft gedaan. De opvolger, zelfde merk en type maar iets moderner, draait nog steeds prima. Defecten liggen in de condensator (2x), olietemp en uitlaat temp sensors en de watergasscheider -feitelijk een aanhangsel en niet te generator zelf-. Alle defecten zelf vanuit de reserveonderdelen kunnen oplossen.

Watermaker
Onmisbaar aan boord; toch vertoont ie af en toe klachten. Al voor vertrek vervingen we het Z-brane systeem, garantie. Na vertrek blijkt de salinityprobe, de sensor die het zoutgehalte meet regelmatig defect, we vervingen hem inmiddels drie keer en varen nu standaard met een reserve sensor in de voorraad. Na ca 25.000 mijl/1000 draaiuren moesten we het membraam en de pomp vervangen. 15.000 mijl later deden we dat nog een keer (2014).

Electronica en electriciteit
Vocht is een grote vijand, toch slagen we erin het aantal storingen door corrosie en slechte contacten redelijk in de hand te houden. Een keer vervangen we een van de schakelaar/automatische zekeringen op het schakelbord bij de navigatie tafel; een keer een van de automatische zekeringen van het stuursysteem. Met name rond de koelkast, condens!, is de strijd tegen vocht en slechte contacten een voordurende. Na 9 jaar vervangen we de koelkastelectronica.

In het Raymarine navigatiesysteem begaf na 10.000 mijl het gyrocompas in de navigatiecomputer het; een prijzig defect net in de week van ons vertrek.

Dan doet alles het; dan heb je ineens niets meer. Na 35.000 mijl gaf de 12v hoofdschakelaar het op. Door de polen te overbruggen met 2x 30mm koper kabel ipv 1x 50mm hadden we weer stroom en konden we verder naar MaleisiŽ; daar vond in voorjaar 2013 vervanging plaats.

Ankerlier
Een trouwe hulp, onmisbaar bij de meer dan 1000 keer dat we voor anker gingen in de afgelopen jaren. Een nieuwe kettingschijf heeft het ons gekost tot nu toe; de contacten van het ankerrelais moeten we af en toe opschuren of van een nieuw veertje voorzien. Pas in de zomer van 2014 vervingen we de volledige relaisbox.

Boegschroef
Een haat/liefde verhouding hebben we met de boegschroef; de geboorte en de eerste twee jaar daarna waren niet zonder problemen. Eenmaal op weg naar de Baltic, Biskaye en naar exotische oorden stellen we hem buiten gebruik, alleen de jaarlijkse controle van de anode hebben we nog. Als we hem weer proberen op de Middellandse Zee blijkt alles nog te functioneren; even met de hand de bodemplaat losmaken van de kokkels, wat fijn afstellingen en alles doet het gewoon. Het meest kwetsbare deel zijn de op/neer motortjes, naast een paar zekeringen blijkt het maandelijks een keer op en neer halen of, na een periode van niet gebruik, met de hand los"scheuren" van de kokkels en mossels de oplossing om defecten motortjes te voorkomen. Pas in de zomer van 2014 -het blijkt in de Griekse en Turkse marina's niet handig alles zonder boegschroef te willen doen- starten we het systeem weer op. Sindsdien benutten we de boegschroef tientallen keren zonder hapering.

Op deze pagina rust auteursrecht; gebruik van delen alleen na toestemming van de auteur.