Rhythm of Life onderweg

20082009201020112012

20132014

Langs de rand van Europa

Twee jaar genieten we van de Turkse en Griekse gastvrijheid. Dan hakken we de knoop door. Begin januari staat de boot -internationaal- te koop. Wij nemen ons voor de boot naar huis te brengen; althans voor zover er zich eerder geen kopers melden.

Turkije-Griekenland

Begin maart stappen we in Antalya uit het vliegtuig. Een paar uur later zijn we weer aan boord. We pakken de reisvoorbereiding -de laatste loodjes- voortvarend aan. Eind van de maand staat het onderwater schip, geschuurd, weer in de antifouling, zijn kitnaadjes rond de ramen gedicht, is de kachel weer teruggemonteerd en zijn zeilen en -na het eerste traject- de buiskap, weer als nieuw. Het weer is geweldig, begin maart lopen wel al luchtig gekleed rond op de markt.

Als eind maart een korte periode van slecht weer even een pauze lijkt te houden gooien we los. Klaar voor het laatste -stevige- traject naar huis. Het treft niet gelukkig, nauwelijks een paar uur onderweg trekt een megabui met windstoten over ons heen. Zijn we nog wat stram begin van het jaar, zit de fysieke snelheid er nog niet in? Feit is dat voor we de schoot van de rolkluiver ingedraaid hebben de ruiten in de buiskap al aan flarden liggen. Gedwongen blijven we wat langer in Kas om de nieuwe ruiten er in te laten zetten. Pas midden van de week kunnen we door. Via Kastellorizo en Rhodos steken we over naar Symi. Daar zet het weer ons weer klem. 10 dagen duurt het voor we verder kunnen. In de rust van onze favoriete baai bereiden we ons geestelijk voor op de rest van onze reis. Even kunnen we onthaasten. Geleidelijk opent Griekenland, letterlijk en spreekwoordelijk, zijn luiken. Stap voor stap ontwaakt het eiland en nemen de eerste schaarse toeristen het in bezit. Alleen voor het kanoŽn, daar is het nog wat te koud voor. Dan gooien we los, klaar voor het volgende stuk van de reis.

Terwijl we het slechte weer en de harde wind steeds een dag achter ons weten te laten steken we via Astipalia, Iraklia, Sifnos, Poros, Korfos, Kiato, Trizona, heel Griekenland door. Van baai tot baai varend liggen we eind van de maand -april is het nog steeds- via het Kanaal van Corinthos in  Mesolongion. Nog een nacht liggen we achter de kaap bij Glarentza voor we het land verlaten.

Eigenlijk ontbreekt het ons al vanaf Symi aan wind, de oversteek naar ItaliŽ is niet anders. Na anderhalve dag, bij het ochtend krieken naderen we het Italiaanse vastenland. De oversteek naar Riposto op SiciliŽ is eenvoudig. De laatste mijlen verlaat zelfs onze donzige bootvluchteling ons weer. Voorzichtig breekt ook de wat omfloerste zon door de lichte nevels. Voorlopig onze laatste meerdaagse oversteek. Geleidelijk groeien andere plannen.

Bijna een week koesteren we ons in de Italiaanse zon. Was het op zee in de maanden maart en april nog fris, nu eind april begint de zon het zeewater toch aardig op temperatuur te brengen. Het is bijna niet te vermijden om in de Straat van Messina een deel van de tijd tegenstroom te hebben als we nog voor donker aan de noordkant van het eiland de haven van Milazzo in willen duiken. We ondergaan het met liefde, in een week al heeft ItaliŽ ons hart voorlopig gestolen.

Na het verlaten van de straat steken we westwaarts met het plan om via de noordkust van Sicilie, Sardinie richting de Balearen te gaan, op weg naar Gibraltar, noordwaarts buitenom. En dan gebeurt het...

Waarom verder zonder wind knokken tegen het gebrek aan wind en de trage tegenstroom?

Waarom niet gewoon afsteken; langs de laars verder noord en via de Franse kanalen gewoon naar huis?

Tja, waarom niet. Over makkelijke beslissingen doen we soms dagen, moeilijke beslissingen liggen eenvoudiger. We doen het!

Na wat internet zoeken en aan paar emailtjes hebben we na een paar uur al helder hoe de route kan lopen, waar de mast eraf kan -en er weer op!-, wat de kosten zoal zijn en nog veel meer.

Als we de volgende dag Milazzo verlaten gaan we "noord-oost" in plaats van de gister nog voorgenomen "west". Op weg noordwaarts naar Port Saint Louis in Frankrijk.

    

Op deze pagina rust auteursrecht; gebruik van delen alleen na toestemming van de auteur.