Home

Boot

Bemanning

Reisverslag

Reisplan

Voorbereiding

Links

Contact

 

     
 

 

Baltische Staten en Finland 2006

 

DuitslandDenemarkenLetlandEstlandFinlandZwedenHuiswaarts

Van eind mei tot medio juli zwerven we 6 weken langs de kusten van de Baltische Staten, Finland en Zweden. Met meer dan 2000 zeemijl onze langste tocht tot op heden. Een tocht waarvan we intensief hebben genoten en veel hebben geleerd.

Belangrijkste conclusies: In één woord Machtig, maar voor zes weken wel erg Ver en zeker met de tegenwind in de Zweedse Scheren wel erg Haasten.  

 

 

Vertrekken is de kunst van het loskomen                               

Hemelvaart 2006. De ingrediënten zijn duidelijk op de dag van vertrek. De wind waait te hard, staat uit de verkeerde hoek en bij aankomst aan boord blijkt de vorige week aangesloten 10 kg gasfles alweer leeg. Als we  bij het diesel tanken ook nog het gebogen uitlaatpijpje van de kachel eraf varen is het besluit snel genomen. We vertrekken vandaag niet.  Gelukkig zit na een paar uur sleutelen er weer een volle gasfles aan de beter aangedraaide gaskoppelingen vast, steekt het reserve uitlaatpijpje weer uit de boot en blijkt de wind gunstiger gedraaid. Tijd voor een borrel, een snelle avondmaaltijd en een warm bed. Snel nog even bij Christien een zeeziekte pleister geplakt.

Na een korte nachtrust verlaten we om 02.30 in het stikdonker de haven van IJmuiden en kan de reis naar het Noorden beginnen. De eerste uren hebben we stroom mee en maken we dankzij de lopende wind  behoorlijk wat  mijlen. Geleidelijk maakt het gevoel van weeďge onaangenaamheid in de maag van Christien plaats voor echte zeeziekte. In de loop van de dag valt de wind geleidelijk aan weg en trekt tegen de avond een zwak front uit het oosten over met wat regen. De nacht is grijs, nat, kil en praktisch windstil. Gelukkig is het binnen aangenaam warm dankzij ons nieuwe heteluchtkacheltje dat op de motor werkt.  Op de motor varen we verder tot de sluizen van het Noord-Oostzee kanaal in Brunsbuttel, De laatste uren op de Elbe genieten we van een flauw zonnetje in de ochtendschemer en kunnen de regenpakken weer uit.    

     

Wat kan een mens zich vergissen. Voelen wij ons bij vertrek uit IJmuiden “bijna-vertrekkers”. 36 uur later blijken we slechts  vakantiegangers die een vlug rondje Oostzee willen maken. In de sluis liggen we met een flinke groep Nederlandse schepen die op weg is voor een verblijf van 3-5 maanden op de Oostzee!

Tegen de avond vinden we een plekje in de jachthaven van Rendsburg. Inmiddels is de wind flink toegenomen en later op de avond trekken de eerste buien over. Een vluchtige blik op het korte termijn weerbericht voorspelt niet veel goeds voor de zondag. Terugkijkend kunnen we even tijd voor elkaar nemen. Diederique ontdekt bij toeval dat de zeeziekte pleister die zij donderdagavond achter het oor van Christien plakte...... verkeerd omzit met de werkzame kant van de huid af. Dat verklaart de onverwacht opgekomen zeeziekte de afgelopen dagen. Een zwaar verregend weekend, goed gemaakt door een degelijke maaltijd in het havenrestaurantje, maakt dat we pas maandagochtend kunnen vertrekken voor het volgende deel van ons Oostzee-avontuur.  De vooruitzichten zijn goed, lopende winden en droog.